Emoties de drijvende kracht

Onze emoties zijn de drijvende kracht die de kwaliteit van ons leven bepaalt. Iedereen is in staat om het hele scala aan menselijke emoties te ervaren, maar veel mensen laten zich slechts een klein bereik ervaren. De ene persoon kan gaan van verdrietig naar boosheid en andersom, terwijl een ander van liefdevol tot vreugde kan gaan en weer iemand anders kan regelmatig angst en pijn ervaren. Het is kenmerkend voor de westerse cultuur om te geloven dat onze emoties buiten onze controle liggen. De meeste mensen geloven dat de depressieve persoon eenvoudig depressief is, niets doet om opzettelijk die toestand te bewerkstelligen, en daarom niets kan doen om het te veranderen. Evenzo heeft de gelukkige persoon eenvoudig een gelukkige instelling en is hij ook niet verantwoordelijk voor het tot stand brengen van die staat.

We lijken te geloven dat onze emoties worden bepaald door een mysterieuze aanleg. De waarheid is dat emoties niet naar ons toekomen. We gaan naar hen toe. Als je regelmatig boosheid, verdriet, schuld of angst ervaart, is dit omdat in plaats van vreugde, dankbaarheid, mededogen en opwinding, deze emoties tegemoet komen aan bepaalde behoeften in jou. Gelukkig is het mogelijk om een bewuste keuze te maken over je emoties. Ben je benieuwd hoe jij je emotionele patronen kunt begrijpen, de behoeften die ze binnen je ontmoeten en hoe je een bewuste keuze kunt maken over de emoties die je wilt ervaren? Klik dan hier.